Siirry sisältöön

Windows 10 -päivitys ja Asus bios-päivitys

Päivitin Windows 10 pro -käyttöjärjestelmän uusimpaan versioon. Samalla päivitin Asus GL552VW -läppärin biosin uusimpaan versioon.

Käyttöjärjestelmän päivitys oli hieman kinkkinen paristakin syystä. Ensinnäkin Windowsin oma Update ilmoitti virheilmoitusta jatkuvasti päivitystä yrittäessä. Toiseksi koneen levytila on hieman vähissä, eikä päivitys onnistunut ennen lisätilan hankkimista. Lisätilan asennusta varten sain poistamalla hibernaten päivityksen asennuksen ajaksi. Sen jälkeen kytkin sen takaisin päälle. https://support.microsoft.com/en-us/help/920730/how-to-disable-and-re-enable-hibernation-on-a-computer-that-is-running.

Ensimmäiseen ongelmaan auttoi Microsoft Windows 10 päivitysavustaja. https://www.microsoft.com/fi-fi/software-download/windows10. Päivitys kesti reilu kolme tuntia, ja jossain vaiheessa olin jo huolissani (3h / 27%). Mutta hätäkös tuossa, pääsin jo puolenyön jälkeen nukkumaan.

Biosin päivitysversio liittynee Meltdown/Spectre-haavoittuvuuteen (julkaistu jo kahdeksan kuukautta sitten, että ajan hermolla tässä). Sinänsä ihme, että näin vanhaan rakkineeseen tulee ylipäänsä bios-päivitys. Tämä bios-versio todennäköisesti alentaa tietokoneen suorituskykyä, mutta kaipa se on hyvä yrittää tukkia mahdollisia haavoittuvuuksia.

Asus Smart Gesturen asennus menee rikki aina isomman päivityksen yhteydessä. Yleensä sen saa melko helposti korjattua, tällä kertaa meni jokunen tovi. Googlaamalla asiaan löytyi lopulta ratkaisu. En muista oikein tarkalleen mitä tein, siksipä en laita mitään ohjeita. Tällä ohjelmalla saa kuitenkin Asuksessa tasohiiren pois päältä tarvittaessa ja sen takia on äärettömän tarpeellinen.

Valitettavasti Windowsin lokissa on yli 5000 virheilmoitusta kahden viimeisen päivän ajalta, joten en saa kaivettua Windowsin oman päivittäjän virheilmoituksia tähän. Niin tai olisiko niin, että tapahtumienvalvonnan loki tyhjenee ison päivityksen yhteydessä?

Tapahtumienvalvonnan ilmoitus Asus smart gesturen uudelleenasennuksen aikana
Marraskuun 2019 Windows 10 versio asennettu
Uusin bios-versio asennettu

Bios asentuu Asuksessa varsin näppärästi usb-tikulta EZ flashilla. https://www.asus.com/support/FAQ/1008859. En suosittele päivittämään biosia ollenkaan, paitsi jos on pakko. Ja jos päädyt päivittämään päivitä mieluummin biosin kuin Windowsin kautta. Jälkimmäinen tapa saattaa jopa onnistuakin, mutta itse olen tuhonnut yhden emolevyn sillä tavalla.

Biosin tyhjäys, jos tässä vaiheessa katkeaa virta emolevy on käytännössä entinen
Jee, ei tullut emosta tiiliskiveä! (Huom! kuvien kontraposto)

Sellaista... Summa summarum bios-päivitys tuo jännitystä elämään, kuten kaikki tietotekninen binäärimysteerio kaikkinensa. Huisaa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *