Siirry sisältöön

Luddiitti

Ai mikä luddiitti?  Omalta osaltani koneenrikkoja-sanan alkuperä on toisesta  palkallisesta työtehtävästäni viime vuosituhannella. Ei sisällä tai ole koskaan sisältänyt mitään yhteiskunnallisia, poliittisia tai taloudellisia kannanottoja. Tai yhtään mitään muutakaan syvällisempää sanomaa. Yksinkertaistettuna olin ammoisana aikana valtion leivissä koneenhoitajana ja myöhemmin operaattorina. Sivistyssanakirjasta löytyi koneenrikkoja-sanan kohdalta luddiitti.

Luddiitti ei  itseisarvona tai edes sanana kuvaa ulkoista maailmaa kohtaan asettamaani asennetta kovin hyvin. Kieltämättä kaikki uusi ei mielestäni tarkoita automaattisesti pelkkää hyvää. Menneisyydessä on turha tarpoa, mutta sielta voi ottaa kokemuksia uusia asioita kohdattaessa. Vanhat virheet tekee helposti uudestaan, jos niitä ei huomioi. Mielestäni on arveluttavaa tehdä asioita aina vanhalla rutiinilla, eritoten periaatteella "näin on aina tehty". Uusi tapa saattaa olla helpompi, nopeampi ja/tai tehokkaampi tai se voi luoda jotain täysin uutta, jotain sellaista mitä ei olisi voinut edes kuvitella. Jopa yleishyödyllistä säädystä riippumatonta hyvinvointia.

Reilut parikymmentä vuotta myöhemmin luddiitti on kieltämättä hieman (enenevässä määrin) ristiriitainen tunniste, ominaisuus tai määritelmä. Jos kohta on ympäröivä todellisuuskin kuin suuri illuusio. Elämä ei kuitenkaan saa olla liian vakavaa. Joskus pitää heittää aivot narikkaan ja olla oikeasti onnellinen.

luddiitti.fi:n webristeilyisäntä

Pende

luddiitti.fi

Luddiitin Facebook

Digikamerasta saadaan neulanreikäkamera muokatun pohjatulpan avulla

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *