Siirry sisältöön

Pyysin Microsoftin Copilottia toteuttamaan pari mielikuvituskuvaa:

Tekoälyn luoma kuvitus luddiitista joen rannalla, mitähän nuo joessa olevat ihmisenkaltaiset häkkyrät ovat?

Kohta on pääsiäinen ja tekoäly näkee sen näin

Ei kahta ilman kolmatta, eli maailmankaikkeus! Huisaa, vai mitä?

HTML5, CSS3 & Javascript

https://luddiitti.fi/Koneenrikkoja/

Yksinkertainen PWA-appi. Toteutettu lähinnä omaksi referenssiksi Javascript-koodista, jossa on käytetty HTML canvas-elementtiä hyväksi datan visualisointiin. Versiosta 0.1 alkaen on tarkoitus kehittää koodia dynaamisemmaksi ja yksinkertaisemmaksi sekä lisätä muita pelillisiä elementtejä.

Toisena tarkoituksena ohjelmalla on myös kuvata erästä tosielämään perustuvaa peli-ideaa, jonka olen halunnut toteuttaa jo muutaman vuoden (>kymmenen) ajan.

Mainittakoon myös, että loin ohjelman perusosan (canvasin täyttö ja tyhjennys, käynnistys- sekä pausenappi) osin ChatGPT:n avulla.

Ostin vajaa vuosi sitten käytetyn järjestelmäkamerarungon. Ongelmana oli se, että näyttöruudun kuva ei kääntynyt oikeinpäin näyttöä käännettäessä. Kuva oli siis ylösalaisin.

Netistä tonkimalla, kuinkas muuten, löysinkin kohtalotovereita. Osa kameraväestä oli avannut asentotunnistimen kuoren ja herkistänyt tunnistinta eri tavoin. Laiskana ihmisenä en arvannut avata kuorta ollenkaan. Kylmästi tiputin muutaman tipan ohutta yleisöljyä näyttöruudun akselille. Muutaman pyörittelyn jälkeen tunnistin alkoi toimimaan, ei täydellisesti, mutta niin hyvin, että näyttöruudun kuva useimmiten kääntyy oikeinpäin. Ehkäpä tuon voisi avata ja puhdistaa/herkistää oikeaoppisestikin, mutta laitteen rikkoutumisen riski kasvanee ekspotentiaalisesti niin tehdessä, ainakin näillä allekirjoittaneen rähmäkäpälillä.

Saapi nähdä toimiiko miten mainiosti tulevaisuudessa vaiko ei ollenkaan, jännää!

Canon EOS 60D takanäyttö. Oranssin rinkulan kuvaaman alueen sisällä on jonkinlainen jousisysteemi, mikä havaitsee näytön kääntämisen tai sitten ei. Muutama tippa ohutta öljyä akselille (punainen ympyrä) herkisti näytön kääntelyn avulla tunnistimen mekaniikan eloon.
Hyi, miten pölyinen laite, mutta näytön sisältö kuitenkin näkyy oikeinpäin.

Kuvat on otettu pelin sisältämällä kameralla. En muistanut ottaa kuvakaappauksia viime kesänä, uppouduttuani tähän(kin) oikean elämän kustannuksella. Kävelysimulaattoreiksi tällaisia pelejä ilmeisesti nykyään kutsutaan. Eipä siinä sen ihmeempää.

Pelin idea on toimia Henry-nimisen päähenkilön hahmossa Wyomingin erämaassa, eräänlaisena palovartijana. Käytettävissä on henkilökohtainen radiopuhelin ja muita tarvikkeita. Ehkä hieman minimalistinen visualisointi antaa mielikuvitukselle enemmän tilaa ja irtioton reaalimaailmasta. Tämä voisi ehkä olla totta. Enpä ala spoilaamaan sisältöä, mutta erityisen hienona yksityiskohtana on mainittava erittäin uskottava dialogi ja mukaansa tempaiseva inhimillinen tarina. Vaikka peliaika ei ole järin pitkä ja pelin rakenteesta johtuen uudelleen peluuarvo on varsin rajoitettu, peli on hieno.

Mistä näitä pelejä tulee? Indiedevaajilta, nih! Aja kohteeseen (ei kuvaa), nouse torniin (josta ei myöskään ole kuvaa) ja ala pelaamaan!

Yksinkertaisesti toteutettu visuaalinen ilme ei häiritse - oikeastaan päinvastoin
Telttailijat on syönyt karhu? Tai ei ehkä sittenkään

https://www.firewatchgame.com/

Mä en oikein tiedä miten kuvailis tätä peliä... Mielestäni eräänlainen Fallout 1/2 ja This War of Mine -RPGhybridi ++. Aivan käsittämättömän syvä immersio syntyi ensimmäisistä sekunneista asti. Muutamassa päivässä 24h kasassa. Jopa Netflixin "오징어 게임" Squid Game jäi toiseksi. Sain kyllä palkkatyöni ja arjen muut himmelit kiillotettua, mutta tämä sovellus imaisi komentokajuuttani synapsikulkueen matkaansa.

Disco Elysium
Delirium tremens, mishä oon?
Jaa juu, täällä puhutaan myös suomea. Eikä aina kovin kauniisti.

Semmoista se on. Aivan huisin hienoa tarinankerrontaa. En laita tarinaa spoilaavia kuvia tai yhtään mitään muutakaan tähän. Mutta jos nappaa erilainen "point&click"-seikkailupeli, suosittelen tätä.

https://zaumstudio.com/

https://store.steampowered.com/app/632470/Disco_Elysium__The_Final_Cut/ @Steam

Logitech G27-peliohjaimen tyyppivika on optisen enkooderin muovipyörän hajoaminen. Se voi aiheuttaa esimerkiksi ratin keskittämisen väärin, jolloin ohjauspyörän keskilinja ei tunnistu oikein. Toisin sanoen ratti on vinossa vaikka auto kulkee suoraan, aivan kuin olisi ajettu reunakiveykseen, kanttariin tai nääs, rotvallin reunaan, niin että "päähine on irronnut päästä". Optisen enkooderin voi yrittää korjata itse tai vaihtaa se suosiolla uuteen muoviseen tai messinkiseen varaosaan. Saatavilla on myös valmiita mallinnustiedostoja 3D-tulostusta varten. Huomaa että optisesta enkooderista on 30/60-reikäiset versiot erikseen.

Kokeilin joskus kauan-kauan sitten (https://luddiitti.fi/blog/2016/12/) korjata enkooderin, mutta silloin verrattain tuhdisti levitetty pikaliima levisi kuin elanto ja tukki reiät, joiden kautta ohjain tunnistaa ratin pyörityksen. Toimimaton ratti pääsi kavereineen varaston lepoon, mutta eräänä syyskuun vapaana viikonloppuna kuluvaa vuotta 2021 kaivoin setin ullakolta ja tartuin toimeen.

Purkutoimenpiteiden jälkeen meni toinen ilta pikaliiman poistoon enkooderista ja sen ympäristöstä asetonilla (kynsilakan poistoaine), talouspaperilla, tylsällä skalpellilla ja nuppineulalla. Seuraavana päivänä oli vuorossa epoksiliiman ja rosteriprikkojen osto ynnä laitteen kasaus.

Purku- ja kasausohjeita löytyy netistä yllinkyllin, joten en sellaisia alkanut tähän lisäämään.

Mutta, summa summarum, ratti toimii ja näillä mennään.

Joka paikkaan levinnyt pikaliima on höyrystynyt (?) myös muihin komponentteihin
Optinen enkooderi on täynnä levinnyttä pikaliimaa
Enkooderin akselin ulkohalkaisija on likimain sama, kuin M5-prikan sisähalkaisija, eli noin 5,3mm
Epoksi, prikat ja putsattu enkooderi. Prikkoja olisi saanut yksittäinkin, mutta pussit oli loppu, joten otin pakkauksen
Prikalla eheytetty enkooderi on akselilla ja optisen lukijan piirilevy on kiinnitetty paikalleen
Piirilevy paikalleen ja piuhat kiinni
Viimeiset ruuvit kiinni ja kovaa ajoa!

Päivitin Windows 10 pro -käyttöjärjestelmän uusimpaan versioon. Samalla päivitin Asus GL552VW -läppärin biosin uusimpaan versioon.

Käyttöjärjestelmän päivitys oli hieman kinkkinen paristakin syystä. Ensinnäkin Windowsin oma Update ilmoitti virheilmoitusta jatkuvasti päivitystä yrittäessä. Toiseksi koneen levytila on hieman vähissä, eikä päivitys onnistunut ennen lisätilan hankkimista. Lisätilan asennusta varten sain poistamalla hibernaten päivityksen asennuksen ajaksi. Sen jälkeen kytkin sen takaisin päälle. https://support.microsoft.com/en-us/help/920730/how-to-disable-and-re-enable-hibernation-on-a-computer-that-is-running.

Ensimmäiseen ongelmaan auttoi Microsoft Windows 10 päivitysavustaja. https://www.microsoft.com/fi-fi/software-download/windows10. Päivitys kesti reilu kolme tuntia, ja jossain vaiheessa olin jo huolissani (3h / 27%). Mutta hätäkös tuossa, pääsin jo puolenyön jälkeen nukkumaan.

Biosin päivitysversio liittynee Meltdown/Spectre-haavoittuvuuteen (julkaistu jo kahdeksan kuukautta sitten, että ajan hermolla tässä). Sinänsä ihme, että näin vanhaan rakkineeseen tulee ylipäänsä bios-päivitys. Tämä bios-versio todennäköisesti alentaa tietokoneen suorituskykyä, mutta kaipa se on hyvä yrittää tukkia mahdollisia haavoittuvuuksia.

Asus Smart Gesturen asennus menee rikki aina isomman päivityksen yhteydessä. Yleensä sen saa melko helposti korjattua, tällä kertaa meni jokunen tovi. Googlaamalla asiaan löytyi lopulta ratkaisu. En muista oikein tarkalleen mitä tein, siksipä en laita mitään ohjeita. Tällä ohjelmalla saa kuitenkin Asuksessa tasohiiren pois päältä tarvittaessa ja sen takia on äärettömän tarpeellinen.

Valitettavasti Windowsin lokissa on yli 5000 virheilmoitusta kahden viimeisen päivän ajalta, joten en saa kaivettua Windowsin oman päivittäjän virheilmoituksia tähän. Niin tai olisiko niin, että tapahtumienvalvonnan loki tyhjenee ison päivityksen yhteydessä?

Tapahtumienvalvonnan ilmoitus Asus smart gesturen uudelleenasennuksen aikana
Marraskuun 2019 Windows 10 versio asennettu
Uusin bios-versio asennettu

Bios asentuu Asuksessa varsin näppärästi usb-tikulta EZ flashilla. https://www.asus.com/support/FAQ/1008859. En suosittele päivittämään biosia ollenkaan, paitsi jos on pakko. Ja jos päädyt päivittämään päivitä mieluummin biosin kuin Windowsin kautta. Jälkimmäinen tapa saattaa jopa onnistuakin, mutta itse olen tuhonnut yhden emolevyn sillä tavalla.

Biosin tyhjäys, jos tässä vaiheessa katkeaa virta emolevy on käytännössä entinen
Jee, ei tullut emosta tiiliskiveä! (Huom! kuvien kontraposto)

Sellaista... Summa summarum bios-päivitys tuo jännitystä elämään, kuten kaikki tietotekninen binäärimysteerio kaikkinensa. Huisaa!